woensdag 12 mei 2010

Research kinderboeken

Door: Sanne Bronsgeest
Research kinderboeken


Research Week 1,
Kinderboekenweek & Beeldtaal:
Kinderboekenweek:

Het motto van De Kinderboekenweek 2010 is: De Grote Tekententoonstelling – beeldtaal in kinderboeken. En staat in het teken van illustraties uit boeken. Illustraties hebben veel helden uit boeken een gezicht gegeven, denk hierbij aan; Floddertje, Puk van de Pettenflet, Dolfje weerwolfje of Elmer de olifant.

Vanaf het begin van het ontstaan van kinderliteratuur hebben illustraties een grote rol gespeeld. De beelden geven een extra prikkel aan de fantasie van kinderen. Een prentenboek is een goed voorbeeld waarbij auteur en illustrator nauw met elkaar samenwerken. Er zijn ook boeken waarbij niet eens tekst nodig is, de beelden vertellen het gehele verhaal. In De Kinderboekenweek is er aandacht voor alle soorten beeldverhalen.
De Kinderboekenweek vind plaats van woensdag 6 t/m zaterdag 16 oktober.


Beeldtaal in kinderboeken:
Op Wikipedia staat het volgende over beeldtaal:
- beeldtaal is een taalachtige constructie waarbij beelden en beeldelementen worden gebruikt om concepten te communiceren.
-Een beedltaal kan de “taal” geheel overnemen. Het symbool of de afbeeldingen neemt in de dit geval de plaats in van de tekst.
- pictogrammen of hiƫrogliefen worden ook aangezien voor beeldtaal, dit omdat ze informatie communiceren d.m.v. beeld.
Er zijn verschillende manieren waarop beeltaal wordt overgebracht aan kinderen hieronder enkele voorbeelden:
Jip en Janneke – De reden dat Jip en Janekke zwart wit zijn komt vanuit vroeger. Jip en Janneke is een strip die vroeger ook verscheen in de krant. Omdat het in die tijd nog erg kostbaar was om grijstinten op papier te zetten heeft Annie M.G. Smidt ervoor gekozen om zwarte silhouetjes te maken.

Lotje in de dierentuin – Dit boek is geilustreerd door Rien Poortvliet, een erg bekende tekenaar. Hij heeft veel kinderboeken voorzien van illustraties. Ook staat hij bekend om zijn beroemde kaboutertekeningen
Rupsje nooitgenoeg – ( zie afbeeldingen vorige pagina ). Eric Carle heeft voor dit boek een aparte manier van illustreren gebruikt. In plaats van dat hij iets tekende of schilderde kiest hij ervoor om collages te maken van gekleurde of geschilderde vellen.
* zie de collage voor meer voorbeelden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten