dinsdag 15 juni 2010

Het volledige verhaal

HET VERHAAL

(Naam invullen)
Trek aan het OK boek om naar letterland te gaan

Net aangekomen in letterland:
Alwetende Verteller: “Welkom in letterland, zullen we eens een kijkje gaan nemen?”
“Daar heb je meneer schreef en schreefloos” (1)

Meneer schreef / schreefloos keuze:
Meneer schreef: “Hallo, ik ben meneer schreef, ik kom uit een familie van letters die al heel oud zijn” (2)
Menneer schreefloos: “Ik ben meneer schreefloos, schreefloze letters zijn nieuwer dan letters met schreef.” (3)

Alwetende verteller: “Wil je meer te weten komen over letters met schreef, ga dan met meneer schreef mee. Trek aan het … boek. Of wil je meer leren over schreefloze letters, ga dan met meneer schreefloos mee. Trek aan het … boek “

Keuze meneer schreef:
Meneer schreef: “Ik ben meneer schreef, Ik kom uit de familie van letters die allemaal met een schreef zijn. Schreef houd in dat er haakjes aan mijn pootjes zitten. Letters met schreef komen uit de tijd dat ze letters nog in stenen hakten. Het haakje was nodig om een letter netjes recht te krijgen, dit zie je vandaag de dag nog vaak terug in de lettertypes”

Meneer schreef: ”Wil je mee naar mijn huis (om meer te weten te komen over hoe lettertypes zijn ontstaan?) Trek aan het … boek.”
Meneer schreef: “Of wil je mee naar de bibliotheek (om te leren over algemene geschiedenis?) Trek aan het … boek.”

Keuze meneer schreefloos:
Meneer schreefloos: “Ik ben meneer schreefloos, ik kom uit een groep letters die geen schreef hebben. Letters die schreefloos zijn hebben geen haakjes aan de letters, terwijl schreef letters dat wel hebben. Ik kom uit een modernere groep van letters dan meneer schreef.”

Menneer schreefloos: “Wil je mee naar de bibliotheek (om te leren over algemene geschiedenis?) Trek aan het … boek.”
Meneer schreefloos: “Of wil je mee naar mijn huis (om te leren over moderne lettertypes?) Trek aan het … boek.”

Bibliotheek:
Meneer schreef:”Ik heb hier een boek over typografie. Typografie houd zich bezig met de vormgeving van teksten. Een tekst moet natuurlijk wel prettig leesbaar zijn. Daarom worden teksten in boeken of kranten vaak uit een lettertype met schreef gezet, maar op het beeldscherm juist vaak met schreefloze lettertypes. Voor reclame- of verkeersborden is het belangrijk dat woorden opvallen, dit doe je door felle kleuren te gebruiken. Aan de overkant wonen meneer Bold en Italic ga daar maar eens heen!

Meneer schreefloos:”Ik heb hier een boek over typografie. Typografie houd zich bezig met de vormgeving van teksten. Een tekst moet natuurlijk wel prettig leesbaar zijn. Daarom worden teksten in boeken of kranten vaak uit een lettertype met schreef gezet, maar op het beeldscherm juist vaak met schreefloze lettertypes. Voor reclame- of verkeersborden is het belangrijk dat woorden opvallen, dit doe je door felle kleuren te gebruiken. Ik moet weer verder, aan de overkant wonen meneer Bold en Italic hele gezellig mensen, ga daar maar eens heen!

Huis meneer schreef:
Meneer schreef: “Ik zal je wat meer vertellen over hoe letters zijn ontstaan. Een letter is een teken dat je gebruikt om een of soms meerdere klanken uit te spreken. De eerste letters komen al uit 2500 voor christus, toen de Egyptenaren begonnen te schrijven met hiërogliefen. Dat zijn tekeningen die ze uit steen hakten. Dit waren dus de eerste letters!”

Huis meneer schreefloos:
Meneer schreefloos: “Ik zal je wat meer vertellen over moderne lettertypes. Tegenwoordig kan iedereen zijn eigen lettertypes maken, ook kan je die van anderen downloaden en zelf gebruiken! Met alle nieuwe beeldbewerking programma’s zijn er nu dus ontelbare mogelijkheden om lettertypes te maken.”
Beide: ( nieuw plaatje )

Meneer schreef: “Ik moet nog het een en het ander doen voor mijn werk. Voor je verdere rondleiding door letterland moet je even naar meneer Bold en mevrouw Italic, die wonen hier aan de overkant.”

Meneer schreefloos: “Ik moet nog het een en het ander doen voor mijn werk. Voor je verdere rondleiding door letterland moet je even naar meneer Bold en mevrouw Italic, die wonen hier aan de overkant.”

Meneer bold: “Hallo, ik ben meneer Bold is een gezellig meneer, ik ben wat dikker dan gemiddeld. Dit is mijn vrouw, mevrouw Italic. ze is een nette dame maar een beetje schreef. Met wie van ons wil je graag mee naar de stad?”

Alwetende verteller:
“Voor meneer Bold kies het … boek”
“voor mevrouw Italic kies het … boek”

Meneer Bold:
Meneer Bold: “hallo, gezellig dat je met mij mee gaat naar de stad. Ik heb een nieuwe hoed nodig, dus laten we naar de hoedenwinkel gaan. Ik ben dus meneer Bold, je herkent een letter die bold is snel in teksten. Dit komt omdat een letter die bold is dikker gedrukt is dan de rest van de letters. Ze gebruiken bold letters vooral wanneer een stuk tekst meer aandacht nodig heeft dan de rest. Bold is een Engelse uitdrukking voor dik gedrukt.”

aangekomen in de stad bij de hoedenwinkel:
Meneer bold: “Wat een hoop hoeden, ik weet echt niet welke ik moet kiezen. Welke vind jij het mooist?”
alwetende verteller:
“Voor de blauwe hoed kies voor het blauwe boek”
“Voor de zwarte hoed kies voor het zwarte boek”


Mevrouw Italic:
Mevrouw Italic: “hallo, leuk dat je eventjes met me meegaat naar de stad. Ik ga naar de bloemenwinkel om wat nieuwe bloemetjes te kopen voor op de vensterbank. Ik ben dus mevrouw Italic. Ik ben een beetje scheef, dit komt omdat ik moet opvallen tussen de rest van de letters. Mijn naam Italic komt uit het Engels, en het betekend schuin gedrukt.
- aangekomen in de stad bij het bloemenkraampje: Wat een mooie bloemetjes, vind je ook niet? Welke kleur zal het mooiste staan op de vensterbank denk jij? “

Alwetende verteller:
“voor de rode bloemen kies het rode boek”
“voor de zwarte bloemen kies het zwarte boek”

Meneer Bold:
Blauw: … “Wat een mooie blauwe hoed! Ik zal je wat meer vertellen over de kleur blauw.”
Zwart: … “Oh dat is zeker een mooie zwarte hoed! Ik zal je wat meer vertellen over de kleur zwart.”

Mevrouw Italic:
Zwart: … “Oh wat een mooie zwarte roos, die zal zeker goed staan op de vensterbank!”
Rood: … “Dat zijn mooie rode bloemen! Ik zal je wat meer vertellen over de kleur rood.”

Menneer bold & mevrouw Italic:
Meneer bold onderweg: “Bedankt voor je hulp! Ik ben erg blij met mijn nieuwe aankoop. Zullen we terug naar huis lopen?
Thuis aangekomen: Hee daar heb je meneer Times New Roman en meneer Comic Sans. Ik heb ze al een hele tijd niet meer gesproken. Dat komt waarschijnlijk omdat ze het beide heel druk hebben. Meneer Times New roman werkt bij de krant. Hij is erg netjes en goed leesbaar. Meneer Comic Sans is een beetje een grapjas, hij schrijft stripboeken. Met wie van de twee wil je even een praatje maken?”
Mevrouw Italic onderweg: “Bedankt voor je hulp! Ik ben erg blij met mijn nieuwe aankoop. Zullen we terug naar huis lopen?

Thuis aangekomen: Hee daar heb je meneer Times New Roman en meneer Comic Sans. Ik heb ze al een hele tijd niet meer gesproken. Dat komt waarschijnlijk omdat ze het beide heel druk hebben. Meneer Times New roman werkt bij de krant. Hij is erg netjes en goed leesbaar. Meneer Comic Sans is een beetje een grapjas, hij schrijft stripboeken. Met wie van de twee wil je even een praatje maken?”

Alwetende verteller:
“voor meneer Times New Roman kies het .. boek”
“voor het meneer Comic Sans kies het .. boek”

Meneer Times New Roman:
“Goedemiddag, leuk om jullie te zien. Ik ben net klaar met mijn werk, ik heb vanochtend weer een hoop artikelen voor de krant geschreven. Ik heb gekozen voor het werk bij de krant omdat ik erg netjes ben. Mijn uiterlijk gebruiken ze in veel kranten, dit komt omdat ik een nette letter ben. Loop je je even mee naar mijn huis?”

Meneer Comic Sans:
“Hallo daar! Wat gezellig om jullie zo op straat tegen te komen. Ik heb niet zolang de tijd ik moet zo weer door naar mijn werk. Ze hebben gisteren een nieuwe strip bedacht, deze moet ik dadelijk gaan schrijven. Ik kan het erg goed vinden met de mensen op mijn werk. Dit komt omdat ze mijn uiterlijk mooi en grappig vinden. Loop je je even mee naar mijn huis?”

Einde 1 -
Times new Roman:
“Ik vond het fijn om even met je gepraat te hebben. Ik hoop dat je veel hebt geleerd hier in letterland. Ik vond jouw komst hier erg gezellig, ik ga een stukje over jou schrijven voor in de krant morgen. Veel plezier thuis en vertel de rest maar wat je vandaag hebt geleerd! Goeie reis naar huis”

Einde 2 -
Comic Sans:
“Ik vond het fijn om even met je gepraat te hebben. Ik hoop dat je nu iets meer te weten bent gekomen over mij. Ik hoop dat je het niet erg vond om even in letterland rond te lopen, we hebben ons best gedaan je zoveel mogelijk te leren! “

TOT ZIENS!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten